Ecologisch

ecologische groene uitvaart begrafenis Gent

Doodgaan in onze cultuur is niet milieuvriendelijk. Ik houd bij elk aspect van de uitvaart rekening met het milieu. Door enkele aanpassingen probeer ik de ecologische voetafdruk van het geheel wat te verkleinen.

Transport: ik gebruik zelf zoveel mogelijk de fiets. Een urne mag je vrij transporteren, dus waarom geen uitvaart met urne op de fiets? Of een rouwstoet te voet als de afstand het toelaat …

Mijn kisten zijn ongelakt en vervaardigd uit Europees hout van snelgroeiende bomen. Ik heb ook een aanbod van uitvaartmanden uit riet, wilgentenen of andere snelgroeiende gewassen.

Lijkwades bestaan in allerlei stoffen, maar de meest ecologische is van linnen, afkomstig van vlas uit onze streken. Ook voor bekleding van de kisten maak ik gebruik van linnen of ongebleekt katoen.

Bloemen: Blommm creëert met zorg en passie de mooiste boeketten met lokaal gekweekte bloemen. In de winter werken ze met droogbloemen.

Je kan ook zelf een boeket plukken of samenstellen. Vraag aan iedereen die naar de dienst komt zelf één bloem uit eigen tuin mee te brengen. Of geef op de rouwbrief aan dat je liever een donatie ontvangt voor een goed doel in plaats van rouwkransen.

Kleding: voor het aankleden van de overledene kies je best kledij uit natuurlijke en afbreekbare stoffen zoals katoen, linnen of wol.

Catering: voor rouwmaaltijden ga ik graag op zoek naar mensen die werken met lokale en biologisch geteelde grondstoffen.

Drukwerk: hiervoor raad ik aan gebruik te maken van Biotop-papier.

We kijken natuurlijk reikhalzend uit naar de eerste Gentse natuurbegraafplaats in Drongen, waar geen bovengrondse gedenktekens toegelaten worden en waar de bioafbreekbare urne volledig opgenomen wordt in de natuur.