Wat te doen?

contacteer begrafenisondernemer wat doen na overlijden

Neem rustig de tijd om eerst familie te contacteren en overleg samen welke stappen jullie willen ondernemen.

Na een overlijden contacteer je altijd eerst een arts. Die stelt het overlijden officieel op schrift. 

Wanneer contacteer je Anderzijds?

Indien er al verpleeghulp aan huis kwam kan je haar of hem oproepen om al een eerste verzorging van het lichaam te doen, mocht ik niet direct beschikbaar zijn.

Je hebt dan nog alle tijd om mij te contacteren voor de opbaring en het regelen van de uitvaart. Ik kom zo snel mogelijk. Bij een voorzien overlijden, maken we vooraf de nodige afspraken.

Je kan mij bereiken van 7u30 tot 22u30 op 0474 56 15 23 (op zon- en feestdagen vanaf 8u30).

Heb je de behoefte om een paar uur alleen te zijn met de overledene, doe dit met een gerust hart. Rigor mortis is een verschijnsel dat na een aantal uren weer verdwijnt, dus je moet geen schrik hebben dat het lichaam binnen een bepaalde tijd definitief ‘onhandelbaar’ wordt.

Op voorhand plannen?

Je hoeft niet te wachten op een overlijden om dan in allerijl de uitvaart te regelen. Je kan mij gerust op voorhand contacteren voor een kennismakingsgesprek. Ook als het gaat om je eigen uitvaart… Zo krijg ik de kans om mijn aparte uitvaartfilosofie toe te lichten en vragen of wensen te beantwoorden.

Een informeel, verkennend gesprek laat toe om in te spelen op wat je wenst en alles voor jou en je familie duidelijk te schetsen. Ik vertrek van een onbeschreven blad, luister ruimdenkend en overleg met jullie.

Een handige leidraad om na te denken over je uitvaart en je nalatenschap vind je in het boekje ‘Laatste wensen’ dat werd uitgegeven door het Huis van de Mens. Je kan het boekje gratis ophalen in één van de afdelingen of hier downloaden in pdf.

Laatste wilsbeschikking

Bij je gemeente van domicilie kan je een wilsbeschikking laten opstellen waarin je zelf op voorhand bepaalt of je wil begraven of gecremeerd worden, volgens welke levensovertuiging de afscheidsviering moet verlopen en in welke gemeente of land je je laatste rustplaats wenst.

Een laatste wilsbeschikking heeft niets te maken met je wensen omtrent de medische kant van je levenseinde. Daarvoor moet je dan weer aankloppen bij het LevensEinde InformatieForum, beter bekend als LEIF.

Je lichaam aan de wetenschap schenken

Je kan ook je lichaam afstaan aan de wetenschap. Je moet dan zelf bij leven een wilsbeschikking bezorgen aan de universitaire instelling van je keuze. Je lichaam moet ook binnen de 48u worden opgehaald.

Meer info over het schenken van je lichaam aan de Ugent: Lichaamsafstand