Kisten en urnen

Hoe kies ik een kist…? Zoveel keuze!

Er is een veel te grote keuze aan uitvaartkisten. Als je plots met een overlijden wordt geconfronteerd, is kisten bekijken, vergelijken en kiezen wel het laatste waar je hoofd naar staat.

Sommige mensen vinden het fijn om al op voorhand een kist te kiezen, dikwijls voor zichzelf. Dat is dan een zorg minder voor later.

Omdat er zoveel verschillende smaken en voorkeuren zijn, heb ik 13 kisten in mijn aanbod, variërend in vorm, materiaal en prijs.

Eén ding hebben ze gemeen: ze behoren tot de ‘ecologische’ kisten. Dat wil zeggen: snelgroeiende Europese houtsoorten (populier of naaldhout) of andere snelgroeiende gewassen, en ze zijn niet gelakt.

Je bent trouwens niet verplicht om in een kist begraven of gecremeerd te worden. Dat mag ook in een lijkwade. Een lijkwade is een groot stuk stof om de overledene in te wikkelen. Je hebt hierbij ook wel nog een draagbaar of plank nodig om het lichaam te kunnen dragen.

Afwerking

Alle kisten kunnen afgewerkt worden met een bekleding: wand, matrasje, kussen en laken van ongebleekt katoen of wat stoerdere jute of met een kussentje en dekentje in Havanabruin linnen.

Heb je zelf nog mooie natuurlijke stof waarmee je de kist wilt bekleden? De meeste houten kisten kunnen ook zonder bekleding geleverd worden.

De standaardkisten hebben een binnenin een lengte van ca 2 meter. Extra grote maten kunnen voor de meeste kisten aangevraagd worden (mits een meerprijs). De gevlochten manden zijn over het algemeen wat kleiner en daardoor minder geschikt voor grote mensen.

Prijzen

Je wil natuurlijk ook graag weten hoeveel de kisten kosten. Stuur me een mail op goedele@anderzijds.com en ik zend je een overzicht met prijzen.

Misschien zag je ergens een kist of mand die je niet terugvindt in mijn aanbod. Dan doe ik mijn best om die voor jou te vinden.

Je eigen kist of lijkwade?

Sommige mensen kiezen ervoor zelf al hun lijkwade te maken en te versieren of te borduren.  Of wist je dat je ook zelf een kist mag timmeren? Ook de draagbaar voor een lijkwade kan je bijvoorbeeld zelf vlechten of samenknopen uit takken.

De materialen moeten wel aan enkele wettelijke bepalingen voldoen. De belangrijkste is dat  er enkel biologisch afbreekbare materialen mogen gebruikt worden. Voor een kist hou je best ook rekening met de maximaal toegelaten afmetingen van de gemeente.  

Een overzicht

  • kist begrafenis
    CARERUM Ongelakt en glad geschaafd populierenhout. Het deksel kan zonder vijzen op de kist geplaatst worden, een gleufje zorgt voor het doorbreken van het massieve volume.
  • zeemanskist begrafenis kist kiezen
    ZEEMANSKIST Een stoere kist van populier, uit ruwe ongeschaafde planken. Het vlakke deksel wordt bevestigd met houten tapjes. De kist kan zonder of met 4 of 6 touwen geleverd worden.
  • kist begrafenis
    BRUGGE Een zacht aanvoelende naaldhouten kist met mooi afgeronde randen en hoekjes. De bak is laag wat deze kist heel geschikt maakt voor opbaring in de kist. Het deksel wordt gewoon zonder vijzen op de bodem geplaatst.
  • PUUR Een iets klassiekere populierenhouten kist. De bolletjes zijn geen noodzaak, veel mensen houden er niet van. Het deksel kan ook met eenvoudige schroeven gesloten worden.
  • VUUR Een kist die heel goed lijkt op Puur, maar dan in vurenhout.
  • begrafenis kist kiezen
    EON Door het schuine deksel leent deze kist zich uitstekend tot beschilderen of om een afscheidsgroet op te schrijven bij de uitvaart. Door de afgeschuinde kanten is deze kist niet geschikt voor mensen groter dan 1,80 m.
  • kist begrafenis
    ANCONA Een klassieker uitziende kist met verhoogd deksel, in blank populierenhout. Ze kan ook zonder grepen geleverd worden.
  • PITRIET Een grote wieg als kist… in een zachte kleur. Deze Fair Trade mand is standaard bekleed met ongebleekt katoen.
  • BAMBOE FUNICO Deze mand wordt handmatig in Zuid China vervaardigd en is Fair Trade gecertificeerd. Ze wordt geleverd met een interieur van ongebleekt katoen, een wade van watervast ongebleekt katoen en een biologisch afbreekbaar hoofdkussen. Het deksel sluit met houtje-touwtjes. Niet geschikt voor mensen groter dan 1,80 m. Ook rechthoekig verkrijgbaar.
  • kist begrafenis bamboe
    BAMBOE AKIDIA Ook een mand uit gevlochten bamboe, maar iets strakker en meer met het allure van een houten kist. Bekleed met ecru katoen.
  • kist begrafenis mand gevlochten
    PANDANUS Pandanus wordt ook wilde ananas genoemden is een snelgroeiend tropisch gewas. Deze mand is handmatig in Indonesië vervaardigd en draagt het Fair Trade keurmerk. Standaard bekleed met ecru katoen.
  • DOOSKIST Uit karton, met binnenbekleding in katoen. De kist nodigt uit om versierd of beschreven te worden en is daar uitermate geschikt voor. De kist wordt bij ons niet toegelaten voor crematie, dus enkel geschikt voor begraving.
  • LOOP OF LIFE Veel duurzamer dan dit kan je een kist niet maken. Ze wordt gemaakt van mycelium dat gegroeid is tussen houtsnippers. De paddenstoelsoort die gebruikt wordt, komt voor in bossen in heel Nederland. Mycelium staat bekend als de grootste recycler op aarde en het is de drijvende kracht achter de levenscyclus van dode materialen. Het materiaal voelt heel zacht aan, zoals de buitenkant van een champignon. De kist wordt standaard bekleed met een bedje van mos. In 2023 werd de vorm van de kist aangepast en werden een schaal (voor lijkwade) en een urne aan het gamma toegevoegd. https://loop-biotech.com/nl/
  • begrafenis lijkwade
    LIJKWADE Veel mensen zijn blij verrast als ze horen dat ze niet in een kist hoeven, maar dat ze ook in een lijkwade kunnen begraven of gecremeerd worden. Een lijkwade is een rechthoekig stuk stof om de overledene in te wikkelen. Wades worden gemaakt in diverse stoffen en kleuren (en prijzen…). Ik heb een voorraad van biokatoenen, linnen en hennep lijkwades in natuurlijke kleuren. Andere kleuren kunnen op bestelling voorzien worden. Zie ook aanbod op o.a. www.wikkelgoed.nl/lijkwaden
  • VALENTINE KEMPYNCK Valentine maakt unieke, persoonlijke lijkwades. Deze bieden de mogelijkheid om de laatste groet als gezamenlijk ritueel te koesteren. In samenwerking kan je ideeën uitwerken of kiezen voor haar eigen creaties. Bij de ‘omarmende’ lijkwade kan elkeen de flap met de afbeelding van zijn of haar arm zelf vastknopen. De ‘standaard’ uitvoering omvat 6 armen, uitbreiding met meerdere armen is mogelijk. Valentine biedt nog andere eenvoudige maar zeer ontroerende afscheidsrituelen aan: www.valentinekempynck.com
  • opbaarplank kist kiezen begrafenis
    OPBAARPLANK Een handige draagbare opbaarplank in populierenhout voor wie kiest voor een lijkwade (afzonderlijk bij te kopen). Andere modellen vind je o.a. op www.greencoffins.nl en op www.wikkelgoed.nl. Als de baar geen vlakke bodem heeft heb je bij crematie nog een extra inschuifplank nodig.

Urnen

Ik heb geen winkel met sierurnen.  Simpelweg omdat het aanbod nog oneindig veel groter is dan het aanbod aan kisten, en ik niet aan iedereens smaak kan voldoen.

De standaard urne van het crematorium is een eenvoudige matzwarte metalen urne, of een urne in karton. Ze is inbegrepen in de prijs van de crematie. Je bent dus niet verplicht een sierurne aan te kopen. Maar als de afscheidsdienst plaatsvindt na de crematie, of als de urne thuis bewaard wordt, willen veel mensen wel graag een mooier exemplaar.

Ik vind de artisanaal gemaakte houten en kartonnen urnen van Naturnus zelf wel mooi, daarvan heb ik er een klein aantal in voorraad. Manu van Unica Terra maakt urnen die gepersonaliseerd kunnen worden met een tekst. Unieke kunstwerken zijn dan weer de ‘vogeltjesurnes’ van António Rodrigues.

Uit het aanbod van Eterna hou ik het meeste van de keien, sommige zijn ook geschikt om buiten te bewaren.

Kijk ook eens naar de etherische porseleinen bollen Ashes, de speelse urnes van Verder keramiek of de eenvoud van de urnes van MAAH of AKM.

Dit is maar een kleine greep uit het gigantische aanbod. Zag je zelf een mooie urne op een of andere site? Dan kan ik die ook voor je bestellen, of je kan ze natuurlijk ook zelf bestellen en thuis laten leveren.

Wil je graag eens wat verschillende urnes zien en voelen, dan kan je terecht in Splinter, troostplek, koffiehuis en winkel in Gent.

Als de as thuis bewaard wordt, kan je ook je tijd nemen om pas na de drukte van de uitvaart een mooie urne uit te kiezen op de talloze websites. Je kan meestal als particulier zelf je urne bestellen, je hebt daar geen uitvaartondernemer voor nodig.

Of heb je zelf nog een mooie Delftse pot staan, een soepterrine met deksel die toch nooit gebruikt wordt, of een antiek koffieblik…? Kan perfect dienen als urne. Hou er wel rekening me dat je voor de asse van een volwassen persoon een recipiënt van ca 3,5 l inhoud moet hebben.