Samen

samen afscheid nemen

Anderzijds streeft naar ‘samen denken en doen’. Elkaar inspireren en helpen in elk facet van het afscheid. Je hebt meer vrijheid dan je denkt. Hou vooral rekening met wat je zélf wil en niet zozeer met wat ‘men’ erover zal denken.

Samen denken en doen

Ik ben er om samen met jou te plannen en uit te voeren, of om de hele uitvaart te organiseren. Alles is bespreekbaar.

Vertrekkende van het leven en de interesses van de overledene gaan we samen op zoek naar gepaste teksten, rituelen, muziek en symbolen. Kortom, we zorgen samen voor een mooi, sereen en persoonlijk  afscheid.

Je mag veel zaken zelf doen. Wettelijk moet enkel het transport per auto in een gekeurde lijkwagen gebeuren. Ik maak geen gebruik van een ceremoniewagen maar van een nette en speciaal ingerichte Volkswagen Transporter.

Ook het afhandelen van administratieve regelingen zoals aangifte en afspraken met crematorium neem ik uiteraard op mij.

Moeten we rouwbrieven versturen?

Neen, dit is geen verplichting. Je kan mensen ook op de hoogte brengen via mail, telefoon of sociale media. Een rouwbrief of andere aankondiging is trouwens niet aan regels gebonden. Het is geen officieel document, maar een persoonlijk bericht. Je stelt het zelf samen qua inhoud en vorm.

Een gedenkkaart is een mooie herinnering voor familie, vrienden en kennissen. Je kan er je eigen creativiteit inleggen. Ik help je graag bij het vormgeven van het aangereikte materiaal.

Wie draagt de kist?

Familie, vrienden, collega’s, buren … het is erg aangrijpend als mensen die dichtbij de overledene staan de kist dragen. Man of vrouw, oud of jong, iedereen kan een kist dragen zolang we met genoeg zijn.

Anderzijds zorgt voor (extra) dragers als dat nodig is. De kist wordt gerold als dragen fysiek te zwaar is.

Ook voor het dragen van de urne, foto en bloemen, voor uitdelen van  rouwkaartjes doen we graag beroep op familie of vriendenkring. Nabestaanden die emotioneel te veel aangegrepen zijn om een tekst naar voor te brengen, kunnen zo in stilte ook hun steentje bijdragen.