Milieubewust

ecologische groene uitvaart begrafenis Gent

Doodgaan in onze cultuur is niet milieuvriendelijk. Ik houd bij elk aspect van de uitvaart rekening met het milieu. Door enkele aanpassingen probeer ik de ecologische voetafdruk van het geheel wat te verkleinen.

Transport: ik gebruik zelf zoveel mogelijk de fiets. Een urne mag je vrij transporteren, dus waarom geen uitvaart met urne op de fiets? Of een rouwstoet te voet als de afstand het toelaat …

Mijn kisten zijn ongelakt en vervaardigd uit Europees hout van snelgroeiende bomen. Ik heb ook een aanbod van uitvaartmanden uit andere snelgroeiende gewassen. Voor bekleding van de kisten maak ik gebruik van ongebleekt katoen of jute.

Lijkwades bestaan in allerlei stoffen, maar de meest ecologische is van linnen, afkomstig van vlas uit onze streken.

Bloemen: er zijn meerdere manieren om een boeket te maken zonder bloemen die de halve wereldbol hebben afgereisd:

Kies voor (lokaal gekweekte) seizoensbloemen, je florist zal je daar zeker bij kunnen helpen. Steeds meer floristen werken in de winter met kleurige lokaal geteelde droogbloemen. Die kan je achteraf thuis bij de urne of op een herdenkingsplekje een plaats geven.

Van april tot oktober kunnen we op de plukweide van het Wijveld in bloei samen bloemen gaan uitkiezen om je persoonlijk boeket samen te stellen.

Je brengt gewoon bloemen uit je eigen tuin mee. Of vraag aan iedereen die naar de dienst komt zelf één bloem uit eigen tuin mee te brengen.

Geef op de rouwbrief aan dat je liever een donatie ontvangt voor een goed doel in plaats van rouwkransen.

Catering: voor de rouwmaaltijd kan je kiezen voor een cateraar die werkt met lokale en biologisch geteelde grondstoffen.

Drukwerk kan je laten afdrukken op ongebleekt of gerecycleerd papier.

Ook Stad Gent draagt zijn (graf)steentje bij aan en meer ecologische uitvaart. De stad zet de laatste jaren sterk in op meer natuurlijke begraafplaatsen die ook een functie als ontmoetingsplaats tussen mens en natuur krijgen.

In 2021 werd de natuurbegraafplaats in Drongen geopend. Een primeur in Vlaanderen, aangezien er niet alleen gecremeerde resten maar ook lichamen kunnen begraven worden. Meer info over deze begraafplaats vind je hier.