Anderzijds streeft naar ‘samen denken en doen’. Elkaar inspireren en helpen in elk facet van het afscheid. Je hebt meer vrijheid dan je denkt. Hou vooral rekening met wat je zélf wil en niet zozeer met wat ‘men’ erover zal denken.
Samen denken en doen
Ik ben er om samen met jou te plannen en uit te voeren, of om de hele uitvaart te organiseren.
Vertrekkende van het leven en de interesses van de overledene gaan we samen op zoek naar gepaste teksten en muziek. In de meeste gevallen gebeurt de invulling van de uitvaartdienst grotendeels door de familie zelf en hoeven wij alleen het geheel wat te orkestreren. Als symboliek en rituelen voor jou belangrijk zijn, passen we die in tijdens het afscheidsmoment. Kortom, we zorgen samen voor een persoonlijk en memorabel afscheid. Wist je dat je een uitvaartdienst gelijk waar kan houden? Het kan ook in je eigen huis of tuin, of op een andere locatie die van betekenis is voor de overledene. Een aula of kerk is niet verplicht!
Je mag veel zaken zelf doen. Wettelijk moet enkel het transport per auto in een gekeurde lijkwagen gebeuren. Ik maak geen gebruik van een ceremoniewagen maar van een nette en speciaal ingerichte blauwgroene Volkswagen Transporter.
Ook het afhandelen van administratieve regelingen zoals aangifte en afspraken met crematorium neem ik uiteraard op mij.
Moeten we rouwbrieven versturen?
Neen, dit is geen verplichting. Je kan mensen ook op de hoogte brengen via mail, telefoon of sociale media. Een rouwbrief of andere aankondiging is trouwens niet aan regels gebonden. Het is geen officieel document, maar een persoonlijk bericht. Je stelt het zelf samen qua inhoud en vorm.
Een gedenkkaart is een mooie herinnering voor familie, vrienden en kennissen. Je kan er je eigen creativiteit inleggen. Ik help je indien nodig bij het vormgeven en drukken van het aangereikte materiaal.
Wie draagt de kist?
Familie, vrienden, collega’s, buren … het is erg aangrijpend als mensen die dichtbij de overledene staan de kist dragen. Man of vrouw, oud of jong, iedereen kan een kist dragen zolang we met genoeg zijn. De kist wordt gerold als dragen fysiek te zwaar is.
Ook voor het dragen van de urne, foto en bloemen, voor uitdelen van rouwkaartjes doen we graag beroep op familie of vriendenkring. Nabestaanden die emotioneel te veel aangegrepen zijn om een tekst naar voor te brengen, kunnen zo in stilte ook hun steentje bijdragen.