Begrafenis | crematie

begrafenis crematie gent

De keuze tussen begrafenis of crematie wordt meestal bepaald door gevoelsmatige, financiële of praktische overwegingen.

Er zijn tal van mogelijkheden voor beide opties. Dit is wel iets wat al vrij snel moet beslist worden.

Op de begraafplaats

In de gemeente van domicilie wordt de persoon kosteloos begraven. Ook de bijzetting van de urne of verstrooiing van de as is er gratis.

Na de wettelijke grafrust van 10 jaar mag de gemeente het graf of de urne verwijderen. Om dat te voorkomen kan je een concessie aangaan.

Elke gemeente heeft haar eigen reglement en tarieven voor begravingen, asbestemmingen en concessies. Voor gedetailleerde info daarover kan je bellen naar de dienst Burgerzaken van de gemeente waar het graf komt.

Voor Gent vind je hier info over de diverse begraafplaatsen en ook meer details over de verschillende gedenkvormen, prijzen van concessies en belastingen. Gent heeft als enige Belgische gemeente een natuurbegraafplaats waar zowel kisten als urnes kunnen begraven worden. Je vindt deze bijzondere plek in Drongen, naast de ‘gewone’ begraafplaats.

Hou rekening met eventuele bijkomende kosten voor een zerk of naamplaat. Ook voor de afwerking van een graf is de regelgeving heel verschillend van gemeente tot gemeente.

Mogen we de as meenemen na crematie?

Je mag menselijke as meenemen naar huis, voor ‘thuisbewaring’. Neem je tijd voor het uitzoeken van een mooie urne. Het is een object dat in je woonkamer komt te staan dus je hoeft daarover geen overhaaste beslissingen te nemen.

Je mag de as uitstrooien op een plek waar je eigenaar van bent of als je de toelating hebt van de eigenaar. Op zee kan ook. Elke asbestemming moet wel bij de aangifte van overlijden aangevraagd worden.