Kisten en urnen

Hoe kies ik een kist…? Zoveel keuze!

Er is een veel te grote keuze aan uitvaartkisten. Als je plots met een overlijden wordt geconfronteerd, is kisten bekijken, vergelijken en kiezen wel het laatste waar je hoofd naar staat.

Sommige mensen vinden het fijn om al op voorhand een kist te kiezen, dikwijls voor zichzelf. Dat is dan een zorg minder voor later.

Omdat er zoveel verschillende smaken en voorkeuren zijn, heb ik 14 kisten in mijn aanbod, variërend in vorm, materiaal en prijs.

Eén ding hebben ze gemeen: ze behoren tot de ‘ecologische’ kisten. Dat wil zeggen: snelgroeiende Europese houtsoorten (populier of naaldhout) of andere snelgroeiende gewassen, en ze zijn niet gelakt.

Afwerking

Alle kisten kunnen afgewerkt worden met een bekleding: wand, matrasje, kussen en laken van ongebleekt katoen of wat stoerdere jute of met een kussentje en dekentje in Havanabruin linnen.

Heb je zelf nog mooie natuurlijke stof waarmee je de kist wilt bekleden? De meeste houten kisten kunnen ook zonder bekleding geleverd worden.


De standaardkisten hebben een binnenin een lengte van ca 2 meter. Extra grote maten kunnen voor de meeste kisten aangevraagd worden (mits een meerprijs).

Prijzen

Je wil natuurlijk ook graag weten hoeveel de kisten kosten. Stuur me een mail op goedele@anderzijds.com en ik zend je een overzicht met prijzen.

Misschien zag je ergens een kist of mand die je niet terugvindt in mijn aanbod. Dan doe ik mijn best om die voor jou te vinden.

Je eigen kist of lijkwade?

Sommige mensen kiezen ervoor zelf al hun lijkwade te maken en te versieren of te borduren.  Of wist je dat je ook zelf een kist mag timmeren?

De materialen moeten wel aan enkele wettelijke bepalingen voldoen. De belangrijkste is dat  er enkel biologisch afbreekbare materialen mogen gebruikt worden. Voor een kist hou je best ook rekening met de maximaal toegelaten afmetingen van de gemeente.  

Een overzicht

 • kist begrafenis
  CARERUM Ongelakt en glad geschaafd populierenhout. Het deksel kan zonder vijzen op de kist geplaatst worden, een gleufje zorgt voor het doorbreken van het massieve volume.

 • zeemanskist begrafenis kist kiezen
  ZEEMANSKIST Een stoere kist van populier, uit ruwe ongeschaafde planken. Het vlakke deksel wordt bevestigd met houten tapjes. De kist kan zonder of met 4 of 6 touwen geleverd worden.

 • kist begrafenis
  BRUGGE Een zacht aanvoelende naaldhouten kist met mooi afgeronde randen en hoekjes. De bak is laag wat deze kist heel geschikt maakt voor opbaring in de kist. Het deksel wordt gewoon zonder vijzen op de bodem geplaatst.

 • doodskist begrafenis kist kiezen populier
  PUUR Een populierenhouten kist die ik zelf het mooist vind zonder grepen. Ze kan ook met 2 lange doorlopende grepen geleverd worden. De bolletjes zijn geen noodzaak, veel mensen houden er niet van. Het deksel kan ook met eenvoudige schroeven gesloten worden.

 • kist begrafenis vuren hout
  VUUR Een kist die heel goed lijkt op Puur, maar dan in vurenhout. Deze wordt enkel zonder handgrepen geleverd.

 • kist begrafenis populier eenvoudig
  XILLIA Een strakke sobere kist uit populier, mooi in al haar eenvoud. Door de lage bak is ook deze heel geschikt voor opbaring in de kist. Het deksel wordt vastgezet door 2 slotjes. Het sleuteltje wordt door de nabestaanden meestal gekoesterd!
 • kist begrafenis
  ANCONA Een klassieker uitziende kist met verhoogd deksel, in blank populierenhout. Ze kan ook zonder grepen geleverd worden.

 • begrafenis kist kiezen
  NORMANDIE Een kist zoals je ze ziet in westerns, zonder poespas, puur eikenhout. Deze heeft als enige in het aanbod wel een laagje vernis… Ja ik weet het, niet zo ecologisch maar ik vind ze zo ‘echt’ dat ik er niet kon aan weerstaan.

 • kist begrafenis fairtrade bamboe
  BAMBOE FUNICO Een Fairtrade uitvaartmand uit gevlochten bamboe. Ook afgerond verkrijgbaar. Het deksel sluit met houtje-touwtjes. De mand wordt bekleed geleverd met ecru katoen.

 • kist begrafenis bamboe
  BAMBOE AKIDIA Ook een mand uit gevlochten bamboe, maar iets strakker en meer met het allure van een houten kist. Bekleed met ecru katoen.

 • kist begrafenis mand gevlochten
  PANDANUS Een grote wieg als kist… Pandanus wordt ook wilde ananas genoemd. Deze fairtrade mand is standaard bekleed met ecru katoen.

 • DOOSKIST Uit karton, met binnenbekleding in katoen. De kist nodigt uit om versierd of beschreven te worden en is daar uitermate geschikt voor. De kist wordt bij ons niet toegelaten voor crematie, dus enkel geschikt voor begraving.

 • begrafenis lijkwade
  LIJKWADE Een lijkwade is een rechthoekig stuk stof om de overledene in te wikkelen. Wades worden gemaakt in diverse stoffen en kleuren (en prijzen…).

 • lijkwade begrafenis Gent kist kiezen
  VALENTINE KEMPYNCK Valentine maakt unieke, persoonlijke lijkwades. Deze bieden de mogelijkheid om de laatste groet als gezamenlijk ritueel te koesteren. In samenwerking kan je ideeën uitwerken of kiezen voor haar eigen creaties. Bij de ‘omarmende’ lijkwade kan elkeen de flap met de afbeelding van zijn of haar arm zelf vastknopen. De ‘standaard’ uitvoering omvat 6 armen, uitbreiding met meerdere armen is mogelijk. Valentine biedt nog andere eenvoudige maar zeer ontroerende afscheidsrituelen aan: http://www.valentinekempynck.be
 • opbaarplank kist kiezen begrafenis
  OPBAARPLANK Een handige draagbare opbaarplank in populierenhout voor wie kiest voor een lijkwade (afzonderlijk bij te kopen). Als de baar geen vlakke bodem heeft heb je bij crematie nog een extra inschuifplank nodig.

Urnen

Ik heb geen winkel met sierurnen.  Simpelweg omdat het aanbod nog oneindig veel groter is dan het aanbod aan kisten, en ik niet aan iedereens smaak kan voldoen.

De standaard urne van het crematorium is een eenvoudige matzwarte metalen urne. Ze is inbegrepen in de prijs van de crematie. Je bent dus niet verplicht een sierurne aan te kopen. Maar als de afscheidsdienst plaatsvindt rond de urne, willen veel mensen wel graag een mooier exemplaar.

Ik vind de artisanaal gemaakte urnen van Naturnus en Eterna zelf wel mooi, van hen heb ik er een klein aantal in voorraad. Alle andere exemplaren op hun site kunnen binnen de paar dagen geleverd worden, dus op tijd voor de uitvaart.

Of zag je er een op een andere site? Dan kan ik die ook voor je bestellen.

Als de as thuis bewaard wordt, kan je ook je tijd nemen om pas na de drukte van de uitvaart een mooie urne uit te kiezen op de talloze websites. Je kan meestal als particulier zelf je urne bestellen, je hebt daar geen uitvaartondernemer voor nodig.

Als de as thuis bewaard wordt, kan je ook je tijd nemen om pas na de drukte van de uitvaart een mooie urne uit te kiezen op de talloze websites. Je kan meestal als particulier zelf je urne bestellen, je hebt daar geen uitvaartondernemer voor nodig.

https://www.naturnus.com

https://eterna.be/nl/catalogus/urnen